Fibonacci Düzelmesi


Fibonacci Düzelmesi
Fibonacci numaralarının sekansının bulucusu İtalyan matematikçi Leonardo Pisano'dur. Bu sekans yüzyıllardır bilinmektedir. Sıralama 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89 şeklinde sonsuza kadar gitmektedir. Numaralar kendinden önceki iki numaranın toplamıyla hesaplanır.
Örnek : 1+1=2 veya 3+5=8
Bu numerik ilişki bir yüzyıldan fazladır finansal piyasalarda kullanılmaktadır. En önemli olan altın numara Phi'dir. Altın oran ile bulunmuştur. Bu oran iki ard arda gelen numaranın oranıdır. Yüksek numara pay, düşük olan numara paydadır. Sonuç daima aşağıda da görüldüğü gibi, yaklaşık olarak 1.618'dir.
a = 0.618
b = 0.382
0.618/0.382 = 1.618
Altın oran : 0.618 + 0.382 = 1.000
Hesap için kullanılan birçok Fibonacci oranı ve metodu vardır fakat biz finans işlemleriniz için pratik işlevleri olanların üzerine eğileceğiz.Fibonacci düzelimi temelinde bir varlığın fiyatının potansiyel direnç ve destek seviyelerini bulmak için kullanılır. F,yatom tahmin edilebilir bir oranda çekileceği ve sonrasında orjinal yönde ilerleyeceği prensibine dayanır. Tarihi açıdan en sık kullanılan düzelmeler 38.2%, 50% ve 61.8% alanlarında gerçekleşmiştir. Bu seviyeler analistlerin çoğunluğunun odaklandığı yerlerde ve piyasa için dönüş noktası olarak gözükürler.
Bu altın grafiğinde gördüğümüz gibi fiyat  $1,190 aralığına ilerlemektedir. Sonrasında ise tam olarak 38.2%'ye düşmekte ve tekrar yükselmektedir. 
Üstte GBP/USD için 15 dakikalık bir zaman aralığını görüyorsunuz. Anlaşılacağı gibi piyasa %38.2 seviyesinde geri çekilmeye başlamış, fakat stabilirze olamayarak %50 seviyesindeki düşüşe ilerlemiştir. Fiyatlar burada kendine gelerek yeni bir yüksekliğe ulaşarak yükselen trendi sürdürmektedir.
Fibonacci düzelmesi gibi benzer teknik analiz araçlarını xStation platformumuzda daima bulabilirsiniz. Bunun için grafik penceresini açarak işlem yapmak istediğiniz malı seçmelisinizç. Sonrasında grafiğin sol tarafında yer alan "Fn" butonuna basmalı ve açılan lsitedeki ilk butona tıklamalısınız.
Ölçüm fiyatın hareketiyle aynı yönde olmalıdır. Sonrasında yatay çizgiler grafiğe eklenebilir. Bu çizgiler potansiyel destek ve direnç seviyeleridir.
Tercihen mum ışıığı grafiklerini kullanarak piyasa eğilimlerinin en ekstrem noktalarını çalışabilirsiniz. Çoğu zaman fark önemsiz fakat bazen de can alıcı önemdedir. Aşağıdaki örneklerde Fibonacci düzelmesinin mum gölgeleri üzerine, trendin zirvesinde ve dibinde eklendiğini göreceksiniz.
Fibonacci düzelemeleri trend yönündeki girişler için çok faydalı olabilmektedir. Bu trend yatırım stratejisinin bir parçasıdır. Bu stratejide yatırımcılar bazı önemli fiyat seviyelerini gözlemlerler. Trend yönünde düşük riskli işlemler açarlar. Bu senaryoda Fibonacci seviyelerinden trend yönüne kayabilecek fiyatları tahmin edersiniz. Örneğimizde fiyat düzelmeden önce %61.8 seviyesine gerilemiştir. 
Aynı durumu bir sonraki grafik üzerinde fiyatın 61.8% seviyesine gerilemeden önce durduğu uzun periyod şeklinde görebiliriz. Bu son direnç seviyelerine ve piyasanın trend yönüne döneceğine dair bir işarettir. 

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »