CFD Yatırımı Nedir

CFD Yatırımı Nedir?
İngilizce “fark kontratı” anlamına gelen CFD (contract for difference), bir yatırım enstrumanının değerinde pozisyon almanızı ve düşeceği ya da yükseleceği zamanı görmenize olanak tanır. Türevli bir ürün olduğu unutulmaması gereken CFD’ye aslında direkt olarak sahip olmazsınız. Bu sizi fiziksel masraflardan kurtararak sadece, en basit tabiriyle, fiyatlardaki değişiklikler üzerine yatırım yapmanızı sağlar.
Kontrat, temel olarak iki taraf arasında enstrumanın açış ve kapanış fiyatları üzerine yapılan anlaşmadır.
CFD yatırmını açıklıyoruz
Geleneksel yatırım türlerinin aksine CFD’ler hem düşen hem de yükselen pazarlar üzerinden kar etmenizi sağlar.

Eğer bir ürünün fiyatının yükseleceğine inanıyorsanız onu satın alır ve her fiyat artışından para kazanbilirsiniz. Düşeceğine inanıyorsanız ise onu satabilir ve düşen fiyatlardan kar elde edebilirsiniz. Fakat pazar istediğiniz yönde hareket etmez ise kayıp yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.

Örneğin Apple’ın hisse fiyatlarının değer kaybedeceğini düşünüyorsanız, CFD’leri bu yönde oynarak, açış fiyatınızdan itibaren her fiyat düşüşünden kar elde edersiniz. Fakat herhangi bir durumda fiyat artarsa, kaybedersiniz. Kazanç ve kayıp orranlarınız lot büyüklüklerinize ve pazar fiyatlarının hareketine bağladır. Daha fazlasını buradan okuyabilirsiniz.
Kaldıraçlı bir enstruman olan CFD’nin alınıp satılabilir olması, onu, kısa vadede yapılacak yatırımlarda günümüz finansal pazarlarının en esnek ve popüler seçeneklerden biri haline getirmiştir.
CFD’lerde Kaldıraç Kullanımı

Örneğin 1000 adet Apple hissesi almak istediğinizi ve hisse birim fiyatının 20 lira olduğunu varsayalım. Bu yatırım komisyon bedellerini ve broker’ınızın istediği diğer ücretleri saymazsak toplamda size 20.000 TL’ye mal olacaktır.
Fakat CFD yatırmı sayesinde, toplam işlem bedelinizin yalnızca küçük bir bedeli, aynı pozisyonu açarak aynı derecede görünüm elde etmeniz için yeterli olacaktır. XTB’de, hisse CFD enstrümanlarındaki yatırımlarda kaldıraç oran 1:10 olarak uygulanmaktadır. Bu sayede sadece 2000 TL depozit ile aynı oranda yatırım yapabilirsiniz.
Eğer Apple hisseleri %10 artışla 22 liraya yükselirse, aynı pozisyonun değeri 22.000 TL olacaktır. Bu durum 2000 TL’lik depozit ile %100 kar ederek 2000 TL kazandığınız anlamına gelmektedir. Aynı örneğin kaldıraç kullanılmayan versiyonu size yalnızca %10 kar getirebilirdi.

Kaldıraç hakkında unutulmaması gereken şey, karlarınızı yükseltebildiği gibi zararınızı da aynı derecede büyütebilecek olduğudur. Yani piyasa fiyatları size karşıysa kayıbınız depozitinizi geçebilir. Bu yüzden risk yönetimini öğrenmenizde büyük fayda vardır.

Hangi pazarlarda CFD yatırımı yapabilirsiniz?
Biz sizlere 700’den fazla küresel pazar ve bir çok varlık sınıfı üzerinde, alım-satım yapabileceğini kaldıraçlı kontrat ve yatırım imkanı sunuyoruz. Birkaç tanesine değinmek gerekirse:
•Forex
•Endeksler
•Hisseler
•Emtia
•ETF

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »