TÜFE Nedir


Tüketici fiyat endeksi, tüketiciler tarafında satın alınan mal ve hizmetlerin fiyat değişimlerini gösteren bir veridir. Bir ülkenin enflasyonunun büyük kısmını tüketici fiyat endeksi oluşturur. Enflasyon ise ilgili ülkenin para biriminin değeri ile direkt olarak ilişkilidir. Şöyle ki; ekonomide para arzı arttığında ülkenin parası değer kaybeder, fiyatlar artar ve faizler düşer.
Merkez Bankaları ise bu durumda yüksek fiyatlarla başa çıkabilmek için faizleri yükseltmek durumunda kalırlar. Dolayısı ile enflasyonun ilk etkisi paranın değer kaybı olsa da ikincil etkisi faizlerin yükselmesidir.
Enflasyonun ilk etkisi ülke parasının değer kaybetmesi olduğundan dolayı, enflasyon verilerinin ilk başta, genellikle aşağıdaki şekilde sonuç vermesi beklenir:
Açıklanan Beklenti Yüksekse = Ülke parası için kötü. Açıklanan Beklenti Düşükse   = Ülke parası için iyi
Fakat bazı istisnai durumlar söz konusu olduğunda, bu etki tam tersine dönebilir. Örneğin parasal genişleme. Parasal genişleme uygulmasının temel amacı, ülkedeki talebi ve tüketimi artırarak enflasyon yaratmaktır. Bir ekonomide parasal genişleme uygulaması mevcut ise, beklentilerden yüksek gelen bir enflasyon oranı, o ülkenin Merkez Bankası’nın parasal genişleme hamleleri açısından tedbirli davranacağı ve mevcut parasal genişleme uygulamasının sonuç verdiği anlamına geldiğinden dolayı ülke parası üzerine olumlu etkiler yaratabilir.


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »